Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki tehdään yhdessä

  1. Nuorten aikuisten uupumisen tulee loppua.

Opiskelijat eivät voi hyvin ja tämä on valtava ongelma. Me mietimme kansakuntana eläkepommia, tutkintoaikojen nopeuttamista ja sitä miten saamme ihmisiä enemmän ja nopeammin töihin sekä perustamaan yrityksiä. Mutta fakta on se, että yhä useampi nuori aikuinen uupuu tai palaa loppuun jo ennen työelämää. Tämä kehitys on huolestuttava ja se tulee pysäyttää. Kauhistelu ei kuitenkaan auta, vaan tässä ratkaisuja.

  • Avun saaminen viikon sisällä kontaktista. Avun hakeminen pelkästään jo ei ole helppoa ja vaatii paljon rohkeutta, että uskaltaa ilmaista tarvitsevansa apua. Tuleekin tarjota ensikontakti mahdollisimman nopeasti, että nuorelle tulee olo, että hänen pahasta olosta välitetään. Täydellistä hoitosuunnitelmaa ei välttämättä saa kasaan viikossa, mutta olisi tärkeää, että kuitenkin saisi mahdollisimman nopeasti keskusteluapua sekä tiedon siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi ja miten prosessi tulee etenemään.
  • Riittävät tukipalvelut oppilaitoksiin ja opiskelijajärjestöjen kanssa tehtävän yhteistyön syventäminen. Ei vaan arvuutella, vaan osallistetaan ja kuunnellaan aidosti. 
  • Saumaton yhteistyö korkeakoulutoimijoiden, YTHS:n ja kaupungin kanssa. Osataan ohjata oikeisiin palveluihin sekä huomioida myös järjestötoimijoiden osaaminen sekä potentiaali. 
  • Kohtuuhintaiset ja monipuoliset liikuntapalvelut myös opiskelijoille sekä ilmaisten ulkoliikuntapaikkojen rakentaminen. Tampereen tulee päästä siihen pisteeseen, että ennaltaehkäisy saa yhä isomman roolin ja uskalletaan panostaa myös rahallisesti ennaltaehkäiseviin toimiin.
  1. Haalaribileet ja vappu eivät ole vain hetken hupia, vaan myös unohtumattomia hetkiä. 

Opiskelijuuteen kuuluu myös hullutkin tempaukset ja värikäs elämä kaupungilla. Muistan itse olleeni niin kulkueissa, vannomassa valaa keskustorilla kuin kiertämässä Hervannan kuppiloita mahdollisimman nopeasti. Nämä hetket ovat sellaisia mitkä säilyvät aina muistoissani ja nämä hetket ovat tehneet minulle Tampereesta kodin. Nämä hetket tarjoavat myös ystäviä, verkostoja tulevaisuuteen sekä auttavat löytämään ympärilleen tukiverkoston. Opiskelijaystävällisyys tuleekin näkyä myös avoimuutena ja tilan antamisena opiskelijoille. Meiltä löytyy valtavasti esimerkiksi kulttuurialan tulevia ammattilaisia kuten valoteknikkoja, elokuvantuottajia tai muusikkoja. Miksi emme siis tee kaupungistamme estradia kaikille niille ketkä haluavat sitä väriä ja kulttuuria levittää? Mielestäni kokeilukulttuurin ei tulisi rajoittua vain startup-maailmaan vaan myös ennakkoluulottomaan suhtautumiseen uusina tapahtumina ja kaupunkitaiteena. 

  1. Jatkuva oppiminen on todellisuutta ja se on jo täällä

Ja nyt sitten teille ketkä olette ehkä kanssani valmistumisen kynnyksellä tai jo siirtyneet pois koulutusputkesta. Teidän koulupolku tai oppiminen ei mitä todennäköisimmin ollut vielä tässä. Maailma muuttuu, osaamistarpeet vaihtuvat ja niin myös kiinnostuksen kohteet. Siksi ajattelu, että opiskelu olisi joku muusta elämästä irrallinen tyhjiö ei ole järkevää eikä edes nykypäivää. Tampereen Kokoomuksen yksi tavoite on helpottaa uran ja opiskelun yhteensovittamista. Meidän loistava toinen aste ja korkeakoulut pystyvät tarjoamaan räätälöityjä kursseja ja sellaista osaamista mitä tarvitaan eikä pyörää tarvitse keksiä uudestaan. Syvempi yhteistyö, verkostojen luominen, tieteen arvostaminen sekä rakenteelliset muutokset eivät saa jäädä vain sanahelinäksi!

Vastaa